Doorgaan naar artikel

Oproer Brouwerij

Oproer is een creatieve, maatschappelijk betrokken, prijswinnende brouwerij uit Utrecht.

Wij zijn Bart-Jan Hoeijmakers en Mark Strooker, eigenaren van Oproer en vertellen je graag in het kort ons verhaal!

Waar we elkaar in vonden is onze visie op het leven.
Duurzaamheid, authenticiteit, inclusiviteit, respect voor het milieu en dieren en een creatieve DIY-houding zijn belangrijke waarden voor ons. We zetten onze creativiteit in bij het brouwen van bieren die spannend en uitdagend, maar ook gebalanceerd zijn. Wij willen mensen inspireren door onze bewuste manier van doen en laten.

Onze geschiedenis

Ruim 5 jaar geleden werd Oproer geboren toen de brouwerijen RUIG (2013) en Rooie Dop (2012) de krachten bundelden. In de industriële setting van de oude busremise in het CAB-gebouw in Utrecht werd met enkel hergebruikte materialen een restaurant, pub en brouwerij uit de grond gestampt mét groot terras. Vanwege groeiend succes en waardering werden zowel de brouwerij als de pub uitgebreid. Er waren meer houten vaten, grotere ketels en tanks nodig en dus een grotere locatie voor de brouwerij op industrieterrein Lage Weide. Door de extra ruimte en verbouwing van de keuken konden we in de pub nog veel meer (max. 150) gasten bedienen. Vaak was het afgeladen en vol gezelligheid.

Oproer brouwerij

In de Oproer brouwerij brouwen wij uitgebalanceerde, smaakvolle bieren. We houden van hop, dikke stouts en experimenteren ook graag met vatrijping, wilde gist, bacteriën en fruit in onze RUIG serie. Onze bieren zijn breed verkrijgbaar in Nederland en ook in een groeiend aantal andere landen. Maar liefst vier van onze bieren zijn glutenvrij en we zijn trots dat verschillende bieren (inter)nationale prijzen hebben gewonnen. Een lijst met onze huidige bieren vind je op Untappd. In totaal hebben we in de loop der tijd al zo’n 200 verschillende bieren gemaakt.

De bieren van Oproer zijn door het hele land verkrijgbaar, maar de tofste plek om ze te drinken is toch wel in ons eigen Oproer biercafé. Hier heerst een inspirerende, eigenzinnige en verwelkomende sfeer, waar plek is voor alles en iedereen en alle Oproer bieren te proeven zijn.

Dikke vette pech

Helaas kwam er rampspoed. Eerst stelde de corona pandemie onze creativiteit op de proef, maar het kon nog erger. In januari van 2021 werd de Oproer pub verwoest, door rookschade van een brand in het CAB-gebouw. Wij kregen al enorm veel liefde vanuit onze community, maar wat er daarna gebeurde was hartverwarmend. Vanuit het hele land steunbetuigingen, enorm lieve acties, webshopbestellingen en talloze donaties die binnenstroomden. Het hielp ons enorm en heeft ons doen besluiten door te gaan met onze toekomstplannen, voor jullie, te beginnen met de wederopbouw van het biercafé in Utrecht Overvecht!

Collaborations

Oproer houdt van samenwerken en het maken van collab brews met andere brouwerijen, zoals Oersoep, Van Moll, Het Brouwdok, Ramses, Oedipus, Frontaal, Brew By Numbers (UK), Buxton (UK), Gigantic (USA), Hair Of The Dog (USA), Deschutes (USA), Breakside (USA), Base Camp (USA), Little Beast (USA), Lompoc (USA), Freigeist (GER) and Fat Heads (USA). En nog heel veel meer.

Local heroes

We houden er ook van om samen te werken met  local heroes die ook een enorme passie hebben voor hun ding. Wij hebben b.v. bieren gemaakt met: De Pomp, Karel V, Goesting, Sanju, De Zaak, Kartoffel, Louis Hartlooper Complex en Springhaver Theater in Utrecht.
Wil je ook een eigen huisbier? Dat kan! Neem dan contact met ons op.

Artwork

We zijn erg trots op onze artwork en labels. Deze zijn gemaakt door Robèrt Guérain.

Video

Neem een kijkje in onze brouwerij. Deze video is al wat ouders, inmiddels staan er een stuk meer tanks en leuke gadgets. :)

Sluiten (esc)

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte blijven van al ons nieuws en krijg meteen 5% korting op je volgende bestelling!

Ben je 18 jaar of ouder?

Welkom bij Oproer Brouwerij, Biercafé en webshop.
Ben je oud genoeg?

Zoek

Je winkelmand is op het moment leeg
Koop nu